3-5

Polaganje hifza pred komisijom, Aiša Mekić

Bejan je ponosan što je dio priče još jedne hafize Kur’ana Časnog. Jučer je Aiša Mekić, od oca Rafeta i majke Elvire, zvanično postala hafiza Kur’ana položivši cijeli Kur’an pred uvaženom komisijom za hifz u Novom Pazaru.

Aiša ima 20 godina a arapsko pismo počela je učiti još kada je imala pet godina. U šestom razredu osnovne škole počinje sa hifzom Kur’ana. Medresu “Gazi Isa-beg” upisuje s naučenih pet džuzeva. Nakon trećeg razreda medrese završava učenje hifza pred muhaffizom hfz. Šemsom Dacić-Saračević u školi Kur’ana Časnog u Novom Pazaru, također u ramazanu.Aiša je okončanje svoga hifza učinila iznenađenjem za svoje roditelje. Nakon upisivanja Filozofskog fakulteta u Sarajevu, na odsjeku za arapski jezik i književnost, dolazi u Udruženje Bejan i počinje se intenzivno pripremati za takmičenje iz 15 džuzeva napamet sa muhafizom hafizom Nerminom Ćuprija.

Nakon što je uspješno pripremila 15 džuzeva tako da ih može proučiti za jedan dan pristupila je detaljnom utvrđivanju i druge polovine Kur’ana kako bi izašla pred komisiju. Pripreme je završila tako što je svaki dan učila po 5 džuzeva Kur’ana. Nažalost, zbog stanja sa Covidom 19, nismo bili u mogućnosti održati ispit pred našom internom komisijom. Ali to nju nije spriječilo da napreduje i ozvaniči hifz te svojom prijavom je današnjim danom položila pred Komisijom za hifz Mešihata IZ-e u Srbiji u Novom Pazaru i stekla zvanje hafize Kur’ana Časnog.

Ovo je divan primjer saradnje kada se udružimo i pružimo podršku našoj omladini kako bi postigli uspjehe, a zar posebniji mogu biti od učenja Allahove Knjige. Molimo Allaha da na vagi dobra nađu svi koji su se uložili na putu hifza hfz. Ajše Mekić. Gospodaru primi naša dobra djela i učini nas od onih koji dobro preporučuju. Amin!

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *