180240917_3965834736804116_7642774461382060869_n

Tri nova dragulja!

Danas, 18. dana Ramazana, učenje Kur’ana napamet su završile tri učenice, na koje je Bejan posebno ponosan. To su tri porodične žene, u ulozi majke i supruge, stubovi hairli porodica! Hfz. Halida, Amela i Zijada su u zadnjih pola godine vrijedno i požrtvovano svakodnevno iznalazile načine kako da sve izazove iznesu balansirajući između porodičnih, društveno korisnih aktivnosti i svoje ambicije da postanu hafize, Kur’ana Časnog!

Hfz. Halida (Džafer i Semka) Kljajić-Suljkić (41) je rođena u Olovu gdje je završila osnovnu i srednju školu. Svršenica je Ekonomskog fakulteta, odsjeka za međunarodnu ekonomiju. Nakon toga ulazi u bračne vode i danas ima tri kćerke Ranija, Nadija i Tajra.

Prvi naučeni ajeti iz Kur’ana su bili podučavanjem njene majke a nakon toga posebno mjesto ima njena muhafiza hfz. Aida Salčin pred kojom je danas i proučila posljednje ajete Kur’ana napamet. U Udruženju je od 2006.godine, te u njemu započinje prve ozbiljnije korake hifza. Uz određene prekide radi angažmana u Udruženju Dragulj, njen napredak je bio slabijeg tempa, ali motivisana mualiminim prijedlogom od novembra 2020. godine, započinje da uči svojih preostalih 14 džuzeva Kur’ana. Njena muhafiza hfz. Aida je svakodnevno bila na raspolaganju u svim terminima dana i noći. Danas su uz Allahovu pomoć podijelile posebne momente radosti. Posebno iznenađenje je bilo za njenoga supruga Ismira, koji nije mogao naslutiti da će njegova supruga upravo danas doživjeti ovaj poseban mubarek. Njeni saveznici u ovom hairli nijjetu su bile njene kćerke, koje su joj bile u hizmetu za sve što joj je bilo potrebno kao mali znak pažnje, jer je sve godine kroz njihovo podizanje i odgajanje ona svoju životnu želju odlagala. Zaista su ove supruge i majke posebne, i doista smo danas veoma ponosni.

Hfz. Amela (Muradifa i Seme) Hadžić (39) rođena je u Jajcu gdje završava osnovnu školu te upisuje medresu Osman ef. Redžović u Visokom. Nakon završetka odlučuje se na brak. Nakon udaje sa svojim suprugom odlaze u Medinu radi studija na Islamskom Univerzitetu gdje mr. Ajdin Kovač uspješno završava i magistrira. Hfz. Amela ima četvero djece: Isa, Musa, Sara i Harun.

Početak hifza je veže za njenu nanu Fatimu, rahmetullahi alejha. Nakon povratka iz Medine priključuje se Udruženju Bejan polovinu hifza Kur’ana završava kod mualime hfz. Lejle Đonko. Nakon toga prelazi u naprednu grupu hifza kod muhafize hfz. Aide pred kojom je danas objedinila učenje hifza Kur’ana. U toku samog procesa je imala izazove u napretku radi preseljenja u Travnik, te uz angažman u Udruženju Vezir ipak nije odustala od svoje želje da postane hafiza. U novembru 2020.godine joj ostaje 10 novih džuzeva i na prijedlog muhafize hfz. Aide pristaje da da svoj maksimum i okonča ovu etapu hifza Kur’ana. Danas hfz. Amela kao i članovi njene porodice, dočekali su ovaj predivan mubarek u mubarek mjesecu Ramazanu.

Hfz. Zijada (Bećir i Hasiba) Zukić (39) je rođena u Gradačcu. Majka je dvoje djece Džennete i Tejmullaha.

Sa nepunih pet godina krenula je u mekteb i svoje prve harfove naučila kod hafiza Džemala Hodžića a nakon njega svoje prve ajete čitanja Kur’ana naučila je kod današnjeg Reis-u-uleme IZ u BiH, dr. Husein ef. Kavazovića. U toku rata, nije imala priliku naročito se posvetiti pa je prošlo dosta godina kada se nakon udaje i povratka iz Italije u Sarajevo, pridružuje u naše Udruženje i započinje ozbiljnije posvećivati hifzu Kur’ana. Upisuje se u grupi tedžvida kod današnje svoje muhafize hfz. Aide Salčin i tu se razvije posebna ljubav prema učenju Kur’ana napamet. Uporedo je pohađala aktivnosti kod mualime Hfz. Samije, hfz. Nerme Ibreljić ali i kod hfz. Anise u Udruženju Bistri Izvor. Uz vlastitu nadogradnju, nikada se nije ustručavala biti na usluzi te uz hfz. Samiju u džamiji Kralj Fahd je podučavala hifz ‘Amme džuza. Trenutno je na usluzi podučavanja Kur’ana u Udruženju Tempo. Budući da joj je ostalo 11 džuzeva da nauči, jednog dana prije četri mjeseca dobije poruku od muhafize hfz. Aide da se maksimalno posveti programu učenja i završi hifz Kur’ana napamet. U tom momentu ni ona nije mogla da vjeruje, al posvećenost danju i noću muhafize ju je bodrila da je nikada ne razočara. Ono što joj je još bila velika motivacije jeste njen suprug Rijad Behrić, koji je žrtvovao svoja prava kod svoje supruge te uz preskočene obroke zahvaljivao Allahu jer mu je porodica zaokupirana učenjem Kur’ana. Znao je da će to sve jednog dana biti nadoknađeno al će ponos i sreća biti najveće njegovo zadovoljstvo. Koliko je danas muževa svjesno koje dobro se krije u učešću u podršci svojoj supruzi na ovome putu i plemenitom nijjetu?! Veliko zasigurno dobro i bereket, pa se nemojte ustručavati, o vjernici, žrtvovati na ovome putu! Na kraju hfz. Zijada se zahvaljuje svim svojim mualimama, hfz. Aidi, hfz. Nermi, hfz. Samiji, svome suprugu i roditeljima, Reis ef. Kavazoviću koji je usadio ljubav prema džamiji i Kur’anu, uz dovu Allahu da kod Njega Sunhaneh nađu na vagi dobra sav uloženi trud i da zadovoljni budu jer su se utkali u njen plemeniti cilj.

Naše nove hafize Kur’ana će se u narednom periodu posvetiti programu utvrđivanja cijelog Kur’ana a mi se nadamo da će među vama dragi čitaoci biti onih koje će ove divni primjeri motivisati da se odvažite na jedno ovako plemenito putovanje od kojeg vjernik ima dobra na dunjaluku i ahiretu! Amin.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *